Ny livsstil
2014-08-30 / 12:05:23
På senare tid har vi i denna familj verkligen börjat tänka på vad det är vi stoppar i oss. Vi har alltid fokuserat på en hög matbudget för att vi tycker det är viktigt med rätt mat. Nu har vi dock börjat läsa på mer, ändrat om otroligt mycket och äter i stort sett endast ekologiskt och närodlat, i den mån det finns livsmedel. Helst bara KRAV-märkta produkter, då vi vet att de verkligen är ekologiskt. Det vi tycker är viktigast är att frukt och grönt, samt kött/fisk/fågel är ekologiskt.
Vi kommer nu alltid utesluta mejeriprodukter, så gott det går, vetemjöl, socker (i den mån det går) och rött kött. Det vi istället ersätter bland annat mejerier med är soja- eller havreprodukter. Vetemjöl ersätter vi med antingen glutenfritt eller annat nyttigare sädesslag så som råg, dinkel osv.
Vi kommer nu alltid utesluta mejeriprodukter, så gott det går, vetemjöl, socker (i den mån det går) och rött kött. Det vi istället ersätter bland annat mejerier med är soja- eller havreprodukter. Vetemjöl ersätter vi med antingen glutenfritt eller annat nyttigare sädesslag så som råg, dinkel osv.
På bara ett par veckor mår våra kroppar och magar SÅ mycket bättre. Vi utesluter rött kött helt eller äter det max 1 måltid per vecka, vilket är ungefär 250g/vecka. Istället äter vi mer fisk, fågel i form av anka, kalkon och kyckling. Anka är helt underbart och smakar som en riktigt mör, god köttbit om man tillagar det på rätt sätt. Kalkon och kyckling är väldigt likt i smaken, men kalkon smakar mer åt skink-håller tycker jag.
Något jag inte kan leva utan är skinka på mackan! Så där lägger jag min mägd rött kött i veckan. Men, på Maxi finns det skinka fri från E-ämnen. Lite dyrare, men helt klart värt det!
Vi kommer fortsätta äta smör och ost på mackan, eftersom det inte innehåller så mycket mjölkprotein, men vi kommer absolut dra ner på det. Yoghurt ersätter vi med soyghurt, faktiskt inte alls helt fel, men såklart annorlunda. Något man dock kan vänja sig vid :)
Varför?
Ja, ekologiskt är ju helt klart inte fel för varken miljö eller våra kroppar. Detsamma med rött kött. För mycket mejeriprodukter är inte bra för våra kroppar. Genom att äta mer ekologiskt, mindre rött kött och mejerier minskar risker för flera olika sjukdomar, såsom hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, obalans i sköldkörteln, med många fler.
Jag önskar fler insåg hur viktigt det är, både för oss själva och för vår miljö hur viktigt det är att välja rätt. Ju fler som börjar tänka ekologiskt, desto bättre (och billigare) blir det!
Som jag skrev ovan har våra kroppar reagerat positivt på detta. Min käraste har ofta haft ont i magen efter måltider. Det beror dels på att han ätit för fort, men jag har alltid tänkt att det måste bero på något mer.
Mycket riktigt. Efter att ha ätit såhär ett par veckor har han inte haft lika ont i magen och inte jag heller. Sedan var han på middag med styrelsen på dagis (han sitter i styrelsen) och åt hamburgare till varmrätt, och marängswish till efterrätt. Han var dålig i magen i 3 (!) dagar efter det, innan den kom i balans igen.
Bloggen kommer börja handla mer om hälsa och ekologi och vad man kan göra själv. Men även om mycket annat också såklart! ;)